Sladké ňamky
Jáhlový řez
400g jáhel, 4 - 6 jablek, jablečný koncentrát - není nutný
rýžový či agávový sirup nebo med, sójové nebo rýžové mléko,
2-3 vejce, celozrnnou mouku dle potřeby, mořská sůl – špetka,
rozinky, oříšky, čokoláda na vaření, skořice, olej
Uvaříme jáhly – 2x proprat a pak 3x spařit. Vaříme se špetkou soli na 1 díl jahel – 3 díly vody, tak, až budou rozvařené na kaši, v případě potřeby přidáme vodu. Do uvařených jahel vmícháme 6-8 lžic sušeného mléko, přidáme nastrouhaná jablka, rozinky , skořici a osladíme dle potřeby sirupem nebo medem - ochutnáme.
Pak vmícháme vajíčka a podle potřeby zahustíme moukou. 4 lžíce. Celou hmotu rozetřeme na pekáč vyložený pečícím papírem a potřený olejem, nahoře posypeme nastrouhanými oříšky nebo mandle a posypeme nastrouhanou čokoládou na vaření. Stačí i 2 kostičky.
Pečeme do růžova při 160 – 180°C.
Jáhlová bábovka
250g jahel, 1 provamel – 250ml,
150g kokosu nebo oříšků, mandlí, rozinky, goji
agávový sirup v případě potřeby - 2lžíce
Uvaříme jáhly – na 250g jahel 550ml.vody. Jáhly propláchneme a pak 2-3x spaříme, vaříme se špetkou soli. Uvařené jáhly smícháme s provamelem, přidáme kokos a rozinky a nalijeme do bábovkové vysypané formy. Pečeme – 10 min.na 220 a pak 30minut na 150. Můžeme i méně.
Bábovku necháme ve formě až do úplného vychladnutí a teprve pak vyklopíme. Dobrou chuť.
Makovec z bulguru
250g bulguru, 250g mletého máku, 4 - 5 vajec,
2 pol.lž. medu, 3 pol.lž. agávového sirupu,
5 pol. lžic slunečnicového oleje, 1čaj.lž. mleté skořice,
citronová kůra nebo olej od justu 5 kapek,
mandle na posypání.
Bulgur si předem namočíme do studené vody asi na 1- 2 hodiny, vodu slijeme a uvaříme ve vodě se špetkou soli - přibližně 10 minut, dokud se voda nevyvaří. Vody dáváme 1cm. nad bulgur. Necháme vychladnout.
Předem si nahřejeme troubu na 150°C. V misce ušleháme tuhý sníh z 5 vajec se špetkou soli a 4 lžícemi ledové vody.
V druhé misce našleháme žloutky s medem a agávovým sirupem, přidáme 4.lžíce horké vody a šleháme do pěny. Pak přidáme skořici, citron a mák. Promícháme a přidáme zchladlý burgur. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh. Ten už mícháme pouze měchačkou, aby nám těsto vyskočilo. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme mandlemi a pomalu pečeme při 150 - 170°C 50minut.
Pro ty co nemají mák............
postup je stejný, ale místo máku přidáme
250 g namletých oříšků
nebo směs 100g mandlí a 150 ořísků,
jako je na obrázku a po upečení postrouháme čokoládou.
Vafle s cuketou
2 vejce, 150g tuku nebo oleje, 150g ječné celozrn. mouky,
150g špaldové nebo pšeničné mouky, 1 bio prášek do pečiva,
2 lžíce rýžového sirupu, 1 cuketa, 2-3lžíce datlového sirupu,
3 lžičky skořice, 2 lžíce jahelných vloček, 1 lžíce sekaných mandlí
Oloupanou cuketu nastrouháme na drobné nudličky, přidáme datlový sirup,skořici, mandle a jahelné vločky.
V misce našleháme vejce s rýžovým sirupem a tukem, přidáme připravenou cuketu a vmícháme mouku s práškem do pečiva. Zamícháme a pečeme. Pokud je těsto moc husté, zředíme rostliným mlékem. Kdo nemá vaflovač může upéct jako palačinky nebo lívance.
Jablečný řez
4 vejce, 300g pšeničné celozrnné mouky, 1 bio pr.do pečiva,
125 g tuku provamel nebo jiného, 1 - 2kg nastrouhaných jablek,
500g nízkotučného tvarohu, agávový sirup, datlový sirup,
sirup ječný se sladem, chia semínka, skořice, voda
1 bio zakysaná smetana
Nejprve ušleháme sníh ze 4 vajec a 4 lžic studené vody. Žloutky ušleháme se 2 - 3 lžícemi ječného sirupu se sladem, přidáme 8 lžic horké vody, a 125 g tuku provamel. Pak nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Pokud bude těsto hodně husté, přidáme ještě několik lžic horké vody a nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme do pekáče ss pečícím papírem. Na těsto poklademe lžící tvaroh, který jsme umixovali s agávovým sirupem a posypeme nastrouhanými jablky. Jablka máme připravená s chia semínky, datlovým sirupem a skořicí. Před posypáním z jablek vymačkáme puštěnou šťávu a pečeme v předem předehřáté troubě na 180°. Po upečení můžeme buchtu nechat tak, nebo ji celou potřeme zakysanou smetanou a ještě mírně posypeme skořicí.
Ovesné sušenky
500g ovsa bezpluchého, 150 g pohankové mouky,
2 - 3 lžíce medu, 1 bio prášek do pečiva, 2-3 jablka
datlový sirup
Oves namočíme na 1- 2 dny, slijeme vodu, dáme do mixovací mísy se sekacím nožem a rozsekáme ( popřípadě umeleme), přidáme oloupaná jablka, med a nakonec mouku s práškem do pečiva. Mixujeme až se nám udělá hustější těsto, které pak lžičkou pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 160°. Datlovým sirupem můžeme nazdobit i před i po upečení a do těsta můžeme přidat rozinky, skořici, chia semínka.....dle vlastních nápadů.
Rýžové raffaello
130g bílé rýže, rýžový sirup, agávový sirup, kokos,
citrónový olej, oloupané mandle
Rýži uvaříme (na jeden díl rýže 2,5 vody), necháme vychladnout, přidáme 3 kapky oleje, 2 lžíce rýžového sirupu, 1 lžíci agávového, kokos a vše umixujeme dohromady na hmotu, ze které tvoříme malé kuličky a dovnitř každé zapracujem mandli. Kuličku obalíme v kokosu, dáme zchladit a podáváme.
Čokoládové placičky
70g hrubé špaldové celozrnné mouky
70g hladké špaldové celozrrmé mouky
1/4 lžičky bio prášku do pečiva
75g másla nebo rostlinného tuku
25g hořké čokolády
3 lžíce mandlové smetany, kapka citrónového oleje
Mouku smícháme s práškem do pečiva, tuk nakrájíme na kousky, přidáme smetanu, olej a nakonec kousky nalámané čokolády. Vše zpracujeme na hladké těsto a necháme hodinu odpočinout v chladničce. Rozehřejeme troubu na 200°C, vyložíme plech pečícím papírem a těsto rozdělíme na 2 díly. Každý vytvarujeme na váleček a nakrájíme na plátky, které stlačíme a uděláme z nich malé placičky. Ty můžeme obalit v sójové smetaně nebo upečeme jen tak.
Pokud by chtěl někdo sladší přidá do těsta lžíci agávového sirupu, ale není třeba, protože čokoláda (já dávám hořkou na vaření) je také sladká . Pečeme asi 10 minut. Z uvedeného množství uděláme 25 - 30 placiček.