Proč fruktóza škodí lidskému zdraví?
Především zvyšuje syntézu triglyceridů, které jsou hlavní složkou živočišných tuků. Triglyceridy ve formě rozpustných lipoproteinových částic kolují v krvi a vědci dokázaly, že se spolu s cholesterolem přenášejí do velkých cév v blízkosti srdce, kde se usazují, poškozují cévy a způsobují tak ischemickou chorobu srdeční.
Pokud se triglycerid uloží v játrech, může je poškodit a vést k jejich zvětšení a ztučnění (jaterní steatóza). Fruktóza také může podporovat zánět jater, a tím přispívat k rozvoji dalších metabolických poruch.
Zvýšený příjem fruktózy může mít vliv i na příjem potravy. A mechanizmus, který s tím souvisí, se právě týká hormonů leptinu a grelinu, které stimulují centra sytosti a energetické homeostázy v mozku. Takže fruktóza méně než glukóza navozuje pocit sytosti a máme tedy potom stále pocit hladu. Jinými slovy – ačkoli pozřeme hodně jídla, máme pocit, že toho musíme sníst mnohem víc. Mozek si totiž myslí, že hladovíme. A tak, jíme a jíme a jíme. A dostáváme do sebe více a více cukru. Vytváří se začarovaný kruh.
Výzkum poskytnul i další velmi znepokojivé údaje. Fruktóza podněcuje v játrech tvorbu tuků, které se ukládají v oblasti břicha. Pokud tedy jíme fruktózu, jíme vlastně tuky. Zatímco se glukóza spálí a na tuk se přemění jen z pěti procent, fruktóza se přemění na tuk z celých 40 % - tedy osmkrát víc! Způsobuje obezitu. Aby toho nebylo dost, fruktóza vede i k poškozování ledvin.
Vědci také dokázali snižování citlivosti k inzulínu a poruchy jeho sekrece. Zvýšený přísun fruktózy tak vede k rozvoji diabetu 2. typu.
A co tedy ovoce?
To si určitě všichni dopřejeme, protože příroda tam, kde vytvořila jed, přidala zároveń i proti jed. A to vlákninu, enzymy, minerály a vitamíny. V ovoci, třeba v jablku je i velké množství vlákniny, na kterou je cukr navázán a tak projde střevem, aniž by se stihl vstřebat. Vláknina urychluje průchod trávené potravy střevem. Díky ní také získáváme pocit nasycenosti. Čerstvé zralé ovoce obsahuje navíc vysoký podíl enzymů, které pomáhají štěpení cukrů, v ovoci obsažených.
Více o trávení ovoce na http://lifefood.cz/strava/mytus-jednoduchych-cukru-aneb.html. A prosím nekupujte si koncetrovanou fruktózu.
Vysoký cholesterol a triglyceridy - úprava stravy
Omezit příjem nasycených mastných kyselin – podporují tvorbucholesterolu v játrech.
Dávat přednost rostlinným bílkovinám – snižují hladinu cholesterolu v krvi, zatímco živočišné a mléčné ji zvyšují.
Zvýšíme příjem nenasycených mastných kyselin –hlavně typ omega 3.
Omezíme příjem cukru, sladkostí a škrobu –zvyšují koncentraci tryglyceridů v krvi.
Zvýšíme příjem ve vodě rozpustné vlákniny –už 20g denně snižuje cholesterol.
Omezíme pití alkoholu – jeden drink ženy, dva muži (asi 2dc vína).
Omezíme pití kávy a pijeme kdykoliv je to možné zelený čaj, který snižuje LDL a zvyšuje HDL.
Zvýšíme spotřebu potravin, které podporují funkce jater: červená řepa, mrkev, artyčoky, citrusy, rajčata, meruňky a zelené natě.
Každý den zařadíme do jídelníčku potraviny, které nejúčinněji snižují cholesterol:
OVOCE : jablka, bobulovité (rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky), grapefruit, švestky – i sušené
ZELENINA: mrkev, lilek, česnek, cibule natě, košťálová ( zelí čínské, bílé, červené, kapusta, brokolice, květák..)
LUŠTĚNINY: všechny druhy, hlavně sója, čočka, strakaté fazole
OBILNINY: oves, celozrnná rýže, ječmen, jáhly, pšenice a celozrnné výrobky z nich.
OSTATNÍ : lněná umletá semínka, sezam, ořechy
Vysoký krevní tlak – úprava výživy
Omezit příjem nasycených mastných kyselin ze živočišných potravin –podporují nadváhu, obezitu a snižují účinek inzulínu.
Preferujte rostlinné bílkoviny –pomáhají regulaci krevního tlaku.
Zvýšíme příjem nenasycených mastných kyselin –hlavně typ omega 3.
Omezíme příjem sodíku ve všech formách –1/3 pacientů reaguje velmi pozitivně (sůl, uzeniny, rybí konzervy, sýry, slané pečivo, krekry).
Snížíme spotřebu cukru, sladkostí a škrobu, protože zvyšují riziko inzulinové rezistence a následné hypertenze.
Zvýšíme příjem vlákniny ve vodě rozpustné na 20g denně.
Omezíme alkohol a pití kávy.
Zvýšíme příjem potravin bohatých na vápník: tmavě zelená listová zelenina(špenát, brokolice,kapusta), zelí (nejvíce čínské), sója a sójové výrobky, tofu, sezam, mandle.
Potraviny, které nejúčinněji snižují krevní tlak:
OVOCE: jablka, bobulovité (rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky), švestky, banán, fíky, datle, citrusy, granátové jablko
ZELENINA: česnek, cibule, celer, rajčata, zelené natě (pažitka, petržel, řeřicha)
LUŠTĚNINY: všechny druhy, hlavně sója, tofu
OBILNINY: celozrnné výrobky, otruby
OSTATNÍ: olivový olej, zelený čaj, černá čokoláda – kakao, vlašské ořechy, kešu, tykvovitá semena
Hořčík – 200mg denně, Omega 3, B12,B6,kyselina listová, vitamín E, koenzym Q10